Tragedie

Tragedie

Opgevoerd door TG Curtains-Up in oktober 2014 in ZimiHC Wittevrouwen, Utrecht

Tragedie?! Het is allemaal maar komedie…

Vraagt ie: “Als je een egeltje dood rijdt, heb je dan een lekke band?” “Nee”, zeg ik. Maar misschien heb je wel een lek zieltje.

Een toneelgezelschap speelt Julius Caesar van Shakespeare. Het publiek lacht, pinkt een traantje weg en klapt na afloop zonder enig idee hoe het stuk op de planken is gekomen. Tragedie toont de vooravond van de première en alles dreigt mis te gaan: intriges tussen de hoofdrolspelers en het koor komt in opstand. Iedereen wil het middelpunt van de aandacht zijn door te laten zien hoe zelfstandig, slim of nobel zij zijn.

Hoofdrolspeler Menno speelt de vermoorde onschuld en schopt met Rosa de boel voortdurend in de war met Paul  en Sylvia die daar slachtoffer van worden. Het koor moet naar hun pijpen dansen en zij zijn het zat. Roeland, met zijn vergaande ambities om het te schoppen tot protagonist, trekt zich nergens wat van aan, wat Jacob bijna tot wanhoop drijft. Renee doet er alles aan om iemand anders te zijn dan ze is, terwijl Fred per se de goede vragen wil stellen en Kitty vecht om te bewijzen dat ze echt talent heeft en het niet alleen ‘de dochter van’ is. Alle leden van de Cast staan lijnrecht tegenover elkaar. Vroeger wilden ze allemaal hetzelfde: hogerop, in een ‘ander soort’ gezelschap, maar nu zitten ze in dit gezelschap, met elkaar en hun eigen teleurstellingen.

Tragedie werd in 2003 geschreven en in 2007 geregisseerd door Gerardjan Rijnders voor Toneelgroep Amsterdam. Over zijn werk wordt gezegd dat  “de clichés die hij gebruikt zijn zowel onzinnig als diepzinnig [zijn].” Gerardjan Rijnders is een van de grote theatermakers in Nederland. Hij ontving in 2003 de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor zijn hele oeuvre.

Tragedie in het theater

Auteur Gerardjan Rijnders Regie Jolanda de Jong Cast Edwin de Nies – Folkert Knol – Jan Wessels – Julia Spoelstra – Leonie Schaafsma – Monique Schols – Nine de Geus – Rachid Reijers – Tim Douma Regie & productie assistent Anne van Blanken Lichtontwerp en uitvoering Marc Hoogendam Beeld Niels Leijgraaf Producent Sandeep Anneveldt & Karsten de Gier