Julius Caesar

Heers! Wees krachtig, toon je zwakte!

Opgevoerd door TG Curtains-Up in juli 2015 in Moira, Utrecht

Cast en Band van Julius Caesar

Macht. In de huidige maatschappij lijkt ieder individu hier ogenschijnlijk naar te streven binnen de hiërarchie van hun bedrijf, de politiek en zelfs binnen families. En waarom? Ten koste van wat? Het gegeven is niets nieuws onder de zon. Machtswellust is zo oud als de aarde zelf en manifesteert zich al eeuwenlang in dictators, absolute heersers, tirannen en andere extreme machtshebbers. Maar wat maakt het, dat een leider met goede motieven doorschiet? Waar komt deze sterke behoefte anderen te onderdrukken vandaan? Macht is een vicieuze cirkel waarbij zwakte een absoluut taboe is. Een echte leider sterft liever dan te moeten leven met zwakte.

Een maatschappij van eeuwen geleden is niet anders dan die van nu. Dezelfde fouten, dezelfde valkuilen. Macht. Beïnvloeden. Manipuleren. Bedwingen. Een volk in totale verwarring achterlatend. Het overkomt ons. We gaan er mee om, voelen ons onderdrukt, willen er wat aan doen, maar staan machteloos. Telkens weer. En toch blijven we vechten. We tonen onze kracht door onze zwakte te tonen, door ons kwetsbaar op te stellen. Het is een vicieuze cirkel waar we nooit uit zullen komen en wat we misschien ook niet moeten willen. Hoe vaak we ook roepen dat alles anders moet en dat het beter kan, de volgende in rij maakt weer dezelfde fout.

Het verhaal

Op de vooravond van de op hem geplande moord, wordt Caesar gewaarschuwd door Cicero voor zijn dood. Gedreven door afgunst en jaloezie heeft een groep samenzweerders, opgestookt door Cassius, de moord beraamd. Ze zijn er van overtuigd dat Caesar doden de enige oplossing is om de maatschappij te redden, en eenieder vanuit zijn/haar eigen motieven. Caesar’s goede vriend Brutus twijfelt over welke positie hij moet innemen . De anderen bespelen elkaar om zo een stuk macht te verkrijgen. Zelfs Caesar’s vrienden blijken niet geheel zonder ambitie en drang naar macht.

Creatives

Auteur William Shakespeare
Bewerking Jolanda de Jong – Tom Dello – Anne van Blanken
Regie Jolanda de Jong
Muzikale leiding Bas van der Starre
Dramaturgie Tom Dello
Vocal Coach Laura Overbeeke
Regie assistentie Anne van Blanken – Mirjam Luchtenburg

Cast

Antonius Tim Douma | Brutus Wouter Neijenhuis | Caesar Edwin de Nies | Calphurnia Margriet Bos | Casca Jan Wessels | Cassia Monique Schols | Cicero Charlotte Kühne | Cinna Merijn de Jong | Lepédia Anne van Blanken | Lucia Anne Vreeman | Octavius Tim Nieuwlands | Portia Julia Spoelstra Basgitaar Pieter-Jan Roetenberg

Band

Drums Lucas Roorda – Gitaar Allert van Westen – Piano Bas van der Starre – Basgitaar – PJ Roetenberg

Crew

Techniek Marc Hoogendam
Grime en Kostuums Nine de Geus – Merijn de Jong
Productieteam Anne van Blanken – Karsten de Gier – Mirjam Luchtenburg – Priscilla Schuurmans – Sandeep Anneveldt – Sandor de Gier
Met dank aan Jos de Jong, Niels Leijgraaf, Wilma Schobbe