Niets!?

Opgevoerd door TG Curtains-Up in oktober 2016 in Theater Kikker en UCK Domplein, Utrecht

Wat is geluk? Tegenwoordig weten we alles van (on)bekenden, weten we wat iedereen heeft en zijn we gelijk op de hoogte van de relatiestatus van de buurman én van Kim Kardashian. En, nog belangrijker, we denken dat we weten wat geluk voor een ander is en meten dat af aan ons eigen geluk. Immers, iemand die alles heeft, is toch gelukkig? Toch? Wat we echter niet zien, is het verhaal achter de updates, het verhaal van het gevoel en het hart dat niet met pen te beschrijven is, ook al doen we er nog zo ons best voor. NIETS..?! gaat over een maatschappij waarin de makkelijkste weg, de weg is van de minste weerstand, waarin iedereen zijn oordeel klaar heeft, waar een mening gelijk een wet is, zonder na te denken over de gevolgen voor de ander en die voor de eigen wereld.

Wat als je alles al hebt? Die vraag startte het vooronderzoek. Op de vloer zijn, op basis van improvisaties, personages ontstaan die ogenschijnlijk ver uit elkaar lagen: een A12 zwalker, een straatfilosoof, een uitgerangeerde caberatier en een wereldverbeteraar zijn slechts een paar van de uiteindelijk 11 personages. Om het verhaal bodem te geven kwam de theorie “six degrees of seperation” om de hoek kijken: ieder personage had wel een connectie met minstens 2 anderen. Een personage verbindt uiteindelijk alle personages en zichzelf met het publiek.

In NIETS..?! komen 11 mensen elkaar tegen, of ze dat nu willen of niet. Ze delen dezelfde sociale omgeving, kennen elkaar via een ex, een vader of een nieuwsbericht, hebben een mening en proberen tegelijkertijd het hoofd boven water te houden. Voor verhaal ga jij? Voor die van de ogenschijnlijkheid, of die van het hart?

Cast

Arno Jasper Braatscheer
Elvira Margriet Bos
Hein Tim Douma
Jade Merijn de Jong
Johan Wouter Neijenhuis
John Tim Nieuwlands
Karel Edwin de Nies
Martine Cynthia Blom
Mats Olav Lamme
Robin Kim van Veelen
Rolinda Leoni Moolhuijsen

Band

Regie – Jolanda de Jong