Medea, een getergde vrouw, in de steek gelaten door haar geliefde Jason, die haar alles (maar dan ook echt alles) beloofde, nog meer dan hij uiteindelijk zou kunnen bieden, hoewel hij er van overtuigd was dat hij dit wél zou kunnen…

Medea, een verhaal dat al bestond voor dat het op de Griekse planken stond. Euripides had van de mythe zijn eigen verhaal van gemaakt. Hij heeft de vrouw in het middelpunt gezet, wat ook weer nieuw was in de tijd van de oude Grieken. En Medea heeft altijd gefascineerd. Legio aan schrijvers en bewerkers hebben zich gestort op Medea, om vervolgens met een nieuwe versie van haar verhaal ten tonele te verschijnen. Waarom nu dan ook TG Curtains-Up? Waarom moeten zij nu óók weer een bewerking van Medea maken?

Allereerst zijn alle bekende en beroemde versies van Medea in het verleden zijn geschreven door mannen. Medea is een serpent. Een kreng. Met dat mens valt niet te praten. Typisch ‘een vrouw’. TG Curtains-Up ziet Medea als een mens, zonder het woord vrouw ervoor, zo ook haar mede-personages: haar zus die jaloers is en kost wat kost mee wil om maar niet eenzaam te zijn, haar voedster die mannen niet vertrouwt, haar broer die naïef gelooft in het goede van iedereen etc. Maar ook het gegeven dat Medea alle ellende over zichzelf heeft afgeroepen, schijnt een doorlopend thema te zijn in alle (eerdere) bewerkingen. Maar riep Medea het wel allemaal op zichzelf af? Was zij niet onderdeel van een bepaald lot dat haar was toebedeeld?

In Medea/Donder&Bliksem wisselen acteurs zich af en aan met de personages én het koor in het verhaal, zit het Griekse koor je voortdurend aan te kijken en vragen we ook nog wat van het publiek, namelijk: wat is Medea’s lot?

Rolverdeling Aietes  / Koorleider  Tim Nieuwlands ~ Angele Anne Vreeman ~ Apsyrtos/Leonidas  Jasper Baartscheer ~ Chalkiope Jojanneke Mulder ~ Hermes / Soldaat / Kreon Tim Douma ~ Hermea  / Kreousa Mariëlle Schavemaker ~ Jason Edwin de Nies ~ Medea Monique Schols

Bewerking en Regie Jolanda de Jong Vocal Coach Hilde Konings Dramaturgie Lidewij van Bakel