Parijs Exil – Testcase

Parijs Exil – Testcase

wat is de prijs van vrijheid?

Opgevoerd door Theatergroep Gift i.s.m. Theatergroep Curtains-Up in Utrecht (12 t/m 15 december 2006) en Amstelveen (3 februari 2007) als muziektheaterproductie.

Synopsis

Acht jonge acteurs kruipen in de huid van vagebonden, gelukzoekers in het Parijs van 1950. Sartre is beroemd en Parijs is een trekpleister voor kunstenaars, toeristen en vagebonden, zwervende jongeren die nergens bij horen. Jean-Louis en zijn vrienden laten zich inhuren door Gégé en Marthe om hun keldercafé Le Tatou, in de wijk Saint-Germain-de-Prés, van de ondergang te redden. Als kelderratten en existentialisten doen zij acts. Ze zingen, dansen, drinken en spelen hun genadeloze waarheidsspel. Het aantal toeristen dat naar de bar komt groeit, maar nog is het niet genoeg. Dan gaan Jean-Louis en Patrice een gevaarlijke weddenschap aan. Ooit waren ze vrienden, nu bestrijden ze elkaar…

De confrontatie met de harde werkelijkheid maakt de vrijgevochten vagebonden duidelijk dat ieder van hen zijn eigen keuzes voor de toekomst moet maken. Is vrijheid een illusie of toch mogelijk als je er maar echt voor gaat…?

Crew

Auteur & componist: Bart Dieho – Regie: Jolanda de Jong – Choreografie: Jeannine Paschedag – Muzikale leiding: Rogier Burger – Productiedramaturgie: Laura Verwijnen – Advies dramaturgie: Carolien van Iersel en Joy Kreiken – Regie & productie assistent: Nine de Geus – Vocal coaching: Jan Jaap Zwitser, Jasper Berben, Carolien van Iersel – Uitvoerend producent: Coen Hoozemans – Productie assistent: Shanon Kompier – Techniek: Toine Nieuwenhuis – Technische vormgeving: Jos de Jong – Grafische vormgeving: Mark Vos – Registratie: Instarmedia – Muziekopname en CD productie: Gertjan Bakker (Ardea Sound) – Coproductie:Stichting Arkeador, Productie Bureau Theater (IMR)

Cast

Jean-Louis (‘J-L’) : Romke Burger – Eve: Caroline Geijsman – Patrice: Erik Ankoné – Zorah: Annelies Messelink – Anne: Annemarije Visser – Moustique (‘Mous’) : Ralph Simon – Marthe: Alyssa Bongaarts – Gérard (‘Gégé’): Jos Joore

Combo

Piano: Rogier Burger – Gitaar: Bart Dieho – Basgitaar/klarinet: Joost Hoozemans – Drums: Arne van Vliet

Trivia:

  • Bart Dieho benaderde zijn (oud) studenten van de opleiding Theater-, Film, en televisiewetenschappen om het door hem geschreven muziektheaterstuk op te kunnen voeren in een vorm van een testcase. Toen de cast al geselecteerd was door de vorige regisseuze, benaderde hij Jolanda de Jong om de regie te doen. Jolanda was eerder drie jaar Barts Student-assistent voor het theaterpracticum op Universiteit Utrecht en Bart begeleidde Jolanda als tweede docent in het schrijven en voltooien van haar scriptie en opleiding. Met Jolanda kwam ook Curtains-Up in beeld die voor deze productie verschillende crew leden, het decor, de kostuums en haar netwerk leverde.
  • Een uit de opleiding ontstane traditie zorgde ervoor dat ook dit stuk opgevoerd werd in Universiteitstheater Studio-T. Een plek waar de meeste (oud) studenten van TFTV hun stukken opvoeren. Met Studio-T kreeg de groep ook de bezielde begeleiding van Maarten Kip en Jeroen Euwe, de vertrouwde en professionele technici van Studio-T.
  • Het vinden van een repetitielocatie heeft producent Coen Hoozemans meer dan een paar slapeloze nachten gekost. Zo werd er gerepeteerd in Studio-T, maar als deze dicht was, kon de groep gelukkig uitwijken naar het CIM, de centrale computerlocatie van de Universiteit.
  • Geheel volgens Curtains-Up gebruik, hielp iedereen, zowel cast als crew, met het opruimen van de theaterlocatie, om daarna gezamenlijk het theateravontuur af te kunnen sluiten.
  • Als afsluiting organiseerden Coen en Sharon een feestje in Maria’s place, in Utrecht (toen bekend als een disco/feesttent de Storm). Bart was zo overrompeld door al het feestgeweld dat hij op een redelijk tijdstip terugkeerde naar zijn woonplaats Amsterdam.
  • Na de uitvoeringen in Amstelveen ging Rosanne Dieho (de partner van Bart) aan de slag met het stuk om dit klaar te maken voor de showcase. Joy, Bart en Jolanda bestookten haar met verschillende ideeën om het stuk nog beter op de planken te krijgen.  
Jos Joore als Gégé