Parijs Exil – Showcase

Parijs Exil – Showcase

Of iets zin heeft zal je nooit weten, maar je hebt altijd een keuze.

Opgevoerd door Theatergroep Curtains-Up in Utrecht (Stefanuskerk; 11 t/m 14 februari 2009), ‘s-Hertogenbosch (Azijnfabriek; 27 en 28 maart 2009) en Amsterdam (Ostadetheater 3 t/m 5 april 2009) als muziektheaterproductie.

Synopsis

Parijs 1950, Sartre is beroemd. De stad is een trekpleister voor kunstenaars, toeristen en jongeren op zoek naar geluk. Gégé, een café-eigenaar, zit alleen dronken in Le Tatou als werkmannen alles komen weghalen. Gégé verzet zich hiertegen en denkt terug aan hoe het zover heeft kunnen komen… Om hun kelderbar Le Tatou, in hartje Saint Germain des Prés, van de ondergang te redden huren Gégé en Marthe een groepje jonge vagebonden in. Zich voordoend als existentialisten brengen de vagebonden sfeer in Le Tatou. Ze zingen, dansen, drinken en spelen hun genadeloze waarheidspel. Er komen meer toeristen, maar het is nog niet genoeg. Een groots Frans-Amerikaans vriendschapsfeest moet uitkomst bieden. Als een van de vagebonden ten onder gaat aan haar drugsgebruik, verzetten de anderen zich steeds meer tegen Gégé, die duidelijk niets om hen geeft. Is Le Tatou nog wel het veilige toevluchtsoord of is het een kerker geworden? 

Direct na het succesvolle feest dumpt Gégé de vagebonden en het combo omwille van de jukebox. De vagebonden zwermen uit, ze gaan ieder een onzekere toekomst tegemoet, een ervaring rijker, een droom armer.

Crew

Auteur & Componist: Bart Dieho – Regisseur: Jolanda de Jong – Dramaturge: Joy Kreiken – Choreografe: Jeannine Paschedag – Vocal Coach:Carolien van Iersel – Muzikaal leider: Elivera van Sloten – Producenten: Wendy Veerhuis en Rosmarijn Hüner – Productie assistenten: Lizet Willems en Roosje van Paassen – Vormgeving: Martin van de Beek – Technische vormgeving en decor: Jos de Jong – Multimedia en communicatie: Britt Meijer – Geluidstechniek: Kees Kaan – Lichtontwerp en uitvoering: Lidian Fleers en Britt Meijer – Zakelijke assistentie: Patricia Stroo – Beeld: Camiel Wapenaar

Cast

Marthe: Alexandra van Liempdt – Gégé: Daan Vennix – Eve: Judith Ram – Zorah: Quirine Smit – Patrice: Nathan Fidder – Anne: Nine de Geus – Jean-Louis: Ruud Moesbergen – Moustique: Tim Douma

Combo

Pianist: Bas van der Starre – Gitaar: Allert van Westen – Basgitaar: Henk Smit – Drum: Bart Cuppen

Trivia

 • Na het voltooien van het hernieuwde script door Rosanne Dieho, besloot Curtains-Up dat zij deze showcase, i.s.m. Bart Dieho wilden opvoeren.
 • In diezelfde periode besloot Curtains-Up haar zetel in Utrecht te plaatsen. Tiny Venema, Meine Jansma en Wilma Schobbe meldden zich aan als bestuur en Patricia Stroo en Jolanda de Jong namen plaats in het dagelijkse bestuur.
 • Al snel werden er heel veel plannen gesmeed, maar e.e.a. bleek moeilijker dan initieel het idee was; een nieuw stuk, een nieuwe structuur, heel veel nieuwe mensen en daarmee heel veel nieuwe ideeën. De doelstelling van de stichting werd herschreven. Het doel was beter te passen in de huidige theatrale samenleving en dat wat theatermakers nodig hebben om te creëren.
 • In De Azijnfabriek in Den Bosch heeft Curtains-Up een soort van thuiss gevonden. Na een uitverkochte serie voorstellingen, bleek dat de Azijnfabriek de groep graag nog een keer terug wilde hebben bij een volgende productie.
 • Het afsluitende feest liet iets langer op zich wachten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Maar uiteindelijk werd er geproost op de afsluiting van Parijs Exil en vooruit gekeken op nieuwe producties.
 • Vroegere Curtains-Uppers:
  • Quirine Smith-Van de Ven; actrice van theatergroep ‘Dan tien in de lucht’
  • Ruud Moesbergen: acteur ‘The Amsterdam Dungeon’ en leerling van ‘de Trap’.
  • Daan Vennix; acteur voor diverse theaterstukken
Parijs Exil in de Azijnfabriek in Den Bosch