Wat is terugspeeltheater?

 

De oorspronkelijke en internationale term voor Terugspeeltheater is ‘Playback Theatre’. Het werd in 1975 ontwikkeld door Jonathan Fox. Hij raakte geïnspireerd door de eeuwenoude traditie van ‘storytelling’ in Nepal en de grote verbindende kracht daarvan in een gemeenschap. In de daarop volgende decennia werkte hij de vorm van het Terugspeeltheater verder uit. In 2008 is hij in Duitsland vanwege deze bijzondere verdienste tot bijzonder hoogleraar benoemd.

Terugspeeltheater is improvisatie met diepgang. Ervaringen van het publiek worden gebruikt als basis voor improvisaties. Tenslotte zit ieder mens vol verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in zijn leven. Dit persoonlijke karakter geeft Terugspeeltheater vanzelf een grotere diepgang en zorgvuldigheid dan gangbaar improvisatietheater. In Nederland is de term Terugspeeltheater in plaats van Playbacktheatre gekozen, omdat dit laatste teveel doet denken aan het Nederlandse “doen alsof”.

 

Curtains-Up gebruikt terugspeeltheater voor het verdiepen van kennis, het ontdekken van onderliggende gevoelens bij vraagstukken en het geven van feedback binnen grote en kleine teams van bedrijven. Zo werd Curtains-Up o.a. bij Rabobank Nederland uitgenodigd om terugspeeltheater toe te passen naar aanleiding van het vraagstuk van management over de nieuwe weg die de afdeling Financiële Logistiek in zou gaan. De groep gaf het verhaal van afdelingshoofd Frank Visser extra ‘body’ door het gesprek met Franks medewerkers op de vloer aan te gaan en vervolgens de reacties terug te spelen op de vloer.

 

Reacties FL Services Rabobank

 

“Wat mij betreft heeft Curtains-Up zeker aan de verwachtingen voldaan. Het was gevat en punten die Curtains-Up heeft uitvergroot waren voor aanwezigen zeer herkenbaar. Het doel was om afdelingsbijeenkomst aantrekkelijk en leuk te maken voor de medewerkers en dat is absoluut gelukt. Tweede doel was mensen te prikkelen om na te laten denken over hun eigen houding. Ik kijk terug op een erge leuke avond met een erg leuk cabaret. Ik zal Curtains-Up waar nodig dan ook van harte aanbevelen!”

 

“Leuk toneelspel, de reacties [van de medewerkers in de zaal] waren zeer positief. Leuk!”

 

“Ik was blij verrast met het optreden Curtains-Up van en het enthousiasme van de collega’s. Ook de dag erna werd er nog veel over nagepraat en dit is precies wat we wilden.”

 

“Ik vond het een leuke toevoeging hebben op de bijeenkomst. Toegevoegde waarde op een leuke manier uiteengezet.”

 

Curtains-Up was weer fantastisch! Echt leuk gedaan.”

“Top meeting! Mijn complimenten voor de inrichting en uitvoering voor het theater! Heel erg leuk en goed. De afwisseling van een serieus verhaal van het afdelingshoofd en daarna de aanwezige medewerkers erbij betrekken is interactief en elkaars mening en gedachte worden uitgesproken.”