Recensie door Maaike van Kregten

NIETS..?! weerspiegelt het leven in de moderne maatschappij, waarin we toch ‘alles hebben’. Of niet? 

De personages willen graag gelukkig zijn, maar weten eigenlijk niet zo goed wat dit inhoudt. Ze zoeken het geluk buiten zichzelf en omdat ze het daar niet vinden, voelen ze zich in meerdere of mindere mate het slachtoffer van omstandigheden. 

Ze worden in beslag genomen door hun eigen, al dan niet denkbeeldige, problemen. Iedereen wil zich graag begrepen voelen, maar ze begrijpen zichzelf nauwelijks en lijken weinig moeite te doen om de ander te begrijpen. Niemand luistert echt naar elkaar – en als ze luisteren, hóren ze elkaar niet. Dit brengt eenzaamheid met zich mee; iets wat de meeste mensen het liefst ontkennen.

Het stuk gaat in op sociale aspecten van de huidige samenleving, zoals eenzaamheid, onbegrip en egocentrisme. Deze komen voort uit het onvermogen om te kunnen voldoen aan het heersende ideaalbeeld, namelijk dat je succesvol, gezond en ‘happy’ moet zijn. 

De onderliggende thematiek is het diepgaande gebrek aan zelfrespect en eigenwaarde dat het niet kunnen voldoen aan het maatschappelijke ideaalbeeld met zich meebrengt. Elk personage heeft een eigen compensatiemechanisme voor dit gebrek, dat tegelijk als denkbeeldig masker dient waardoor hij of zij de wereld beschouwt en door anderen beschouwd wordt. Zo verschuilen ze zich bijvoorbeeld achter ziekte, filantropie, glamour of een lukraak bijeengeraapte verzameling oude wijsheden. Toch vertoont een masker af en toe wel eens scheuren en wordt er iemand ‘ontmaskert’...

Ondanks de serieuze thematiek is het echter geenszins een ‘zwaar’ of ‘depressief’ toneelstuk. De personages hebben iets vertederends door hun onbeholpenheid om met zichzelf en het leven om te gaan. Jolanda de Jong weet met veel humor en muziek deze thema’s heel toegankelijk te maken. Iedereen kan er iets van zichzelf of anderen in herkennen, wat te horen is aan het gegrinnik, gelach en op andere momenten ademloze stilte van het publiek. 

Overige publieksreacties 

* Niets??? Alles! Wat hebben we genoten van de voorstelling. Knap stukje werk... Chapeau.

* Bedankt voor de voorstelling. Ik was onder de indruk van het stuk! Is het volledig van Jolanda's hand? Super knap. Petje af!

* Het was een geweldige voorstelling, enorm genoten.

* Geweldige avond geweest met een geweldige cast en crew.

* We hebben ervan genoten. Dank jullie wel allemaal.

* Ik heb genoten gisteren! Toitoitoi voor jullie vanavond nog!